Jste zde

Domů » Výlety

Ledovec Dachstein a jeho Ledový palác

Ledový vůz Formule 1 stáje Red Bull

Stáj Formule 1 ve výšce 3000 m

Od úterý 31. května 2011 si můžete na ledovci Dachstein v Ledovém paláci prohlédnout stáj Formule 1. Z kusu ledu, který původně vážil 3,5 tuny, vytvořili ledoví řezbáři formuli Red Bull RB7 a postavy mistra světa Sebastiana Vettela a ikonu Formule 1, Niki Laudu. Celá scéna je nasvícena světelnými efekty a určitě zde zaplesá nejedno srdce fanoušků F1.

Oba ledoví umělci, Hans Böhmer (mimochodem jeden z pracovníků na dachsteinské lanovce) a Christian Schmid z Tyrolska, strávili vyřezáváním ledových soch několik týdnů. Třeba pro Nikiho Laudu typická kšiltovka nebo vítězný úsměv Sebastiana Vettela musely být pečlivě vyřezány do nejmenších detailů tak, aby sochy vypadaly jako živé.

Ještě více práce měli oba umělci s vytvářením závodního auta. "Museli jsme dávat velký pozor, aby se jemné díly na závodním voze nepolámaly", vypráví Hans Böhmer. Pro obarvení jednotlivých části monopostu byly s ohledem na životní prostředí použity pouze přírodní barvy.

Mimo stáje F1 zde také můžete vidět známou rodinu z televizního seriálu Simpsonovi. Tyto sochy zde vznikly již v roce 2010. Ale protože návštěvníkům se musí nabízet opravdu kvalitní podívaná po celou sezónu, byly všichni Simpsonovi v letošním roce předěláni. A atrakce jako Kristalldom (Křišťálový dóm) a Thronsaal (Trůnní sál) byly nově opraveny a zčásti znovu vyřezány.

Velkým zážitkem je určitě pohled na přírodní ledovcovou trhlinu, která je 40 m dlouhá, 17 m vysoká a je naplněna cca 600 000 litry vody. Tato trhlina byla objevena právě při budování Ledového paláce. Skrze vypouklé okénko můžete obdivovat fascinující svět ledu a ledových krystalů, z nichž některé mají až 80 cm.

Ledový palác na Dachsteinu vám nabízí jedinečnou možnost podívat se bez jakéhokoliv nebezpečí do nitra skutečného alpského ledovce.

Ledový palác na Dachsteinu