Jste zde

Domů » Výlety

Lodenwalke v Ramsau

Přádelna Rössing v Ramsau

Nejstarší továrna na výrobu vlněného sukna a vlněné plstě ve Štýrsku.
Vznik této továrny se datuje k roku 1434.

Továrna Lodenwalke je známá po celém světě výrobou vlněného sukna, kterému se říká Schladminger Loden (schladmingské sukno). Toto sukno se prodává přímo v továrně, tudíž ho nenajdete v žádném jiném obchodě.

Historie

500 let starou tradici založil Jörg Steiner. Za polovinu století tato rodina psala historii továrny a zažila při tom dobré i zlé časy.

Jejich poslední zlá doba byla v 80. letech minulého století, kdy se potok v Ramsau rozvodnil v řeku, která brala všechno, co jí stálo v cestě. Tak voda odnesla i stroje z přádelny Lodenwalke o několik kilometrů dál, až do údolí. Rodina to ale nevzdala a začala od začátku.

Za 500 let se procedura výroby vlněného sukna předávala z generace na generaci, ale pořád bylo co zlepšovat. Uvedeme jeden takový malý příklad. K míchání vlny musí být doslova šikovné ručičky. Vlna musí být stříhaná jen z živých ovcí, jak říká Jörg Steiner, vlna pak žije. Jen tahle vlna obsahuje přírodní podíl tuku a je vhodná pro valchování a je pak přijemně elastická.

Jörg Steiner ukazuje ve staré dřevěné kádi ovčí vlnu. Pak ji vezme do ruky a jakoby se s ní mazlí, je jemňoučká, neškrábe a když ji vrátí zpět do kádě, zůstane mu na dlani slaboučký film tuku.

Dříve farmáři dvakrát do roka stříhali své ovce a vlnu vozili koňským povozem do Lodenwalke. Sedláci dostávali za svoji vlnu peníze nebo za to dostávali pracovní oblečení z kvalitního vlněného sukna.
No a aby bylo vše, jak má být, tak se ještě pro statkáře otevřela i hospoda, kde si mohli dát něco dobrého k jídlu, když přivezli vlnu a pobesedovat se svými vzdálenějšími sousedy, se kterými se tam sešli.

Historie Lodenwalke
Historie Lodenwalke, povodeň 05.08.1938
Lodenwalke, Ramsau
Původní budova Lodenwalke

Místo

Lodenwalker
Ramsau am Dachstein, Rössing
Rakousko
47° 25' 45.9948" N, 13° 43' 12.2736" E
AT