Jste zde

Domů » Zajímavosti

Co si dát v zimě v restauraci v Ramsau?

Nočková polévka

Kuchařské pokrmy v Ramsau mají svoji zvláštní a specifickou chuť a také jejich názvy odpovídají tomu, že se jedná o krajové speciality. Například Evangelické koblihy nebo typický Šedý sýr, který se vyrábí na horských pastvinách.

Na podzim se na jídelníčku většinou objevují pokrmy z divočiny. V zimě pak v téměř každé restaraci narazíte na polévku, která nejlépe zahřeje, když se lyžaři vracejí k večeru domů. I některá moučná jídla jsou typická pro Ramsau.

Jedna z nejstarších polévek, která se vaří v Ramsau dodnes, je nočková polévka. Místní selka Erika Laubichler nám předala recept, který se dědí z generace na generaci.
Podle strarého receptu se dělal vývar z uzených skopových nožiček. Dnes se dělá většinou vývar z hovězího masa a někdo už dává jako náhražku i salám. K tomu se podávají jako příloha brambory, aby jídlo zasytilo jako plnohodnotný oběd.

Pokud budete mít chuť si polévku připravit, tady je malý návod:

Ingredience

400 g mouky, 1 lžička soli, 4 vejce, 1 stroužek česneku, petrželová nať, 125 ml studené vody. Dále 150 g uzeného skopového, hovězí vývar, pažitka a brambory.

Příprava

Z uvedených ingrediencí připravíme řidší těsto, lžičkou děláme noky, které zavařujeme do slané horké vody. Vaříme je na mírném ohni zhruba 10 minut než noky vyplavou na povrch. Noky vyndáme a propláchneme studenou vodou. Poté je ihned vkládáme do již uvařeného horkého vývaru a podáváme. Polévku dozdobíme pažitkou. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Podáváme je vždy čerstvě uvařené.

Tip

Pro vylepšení chuti polévky si nakrájíme na kostičky špek , na vepřovém sádle ho opečeme do zlatova a lžící dáváme na talíř do horké polévky.